Kerron hiukan taustojani.

Ensimmäinen yritystoimintani oli 80-luvun alussa kun toin maahan ja myin Commodoren tietokoneita. Ne menivät kuin kuumille kiville. Olin kuitenkin päivätyössä, joka vei aikani ja yritys sai jäädä. Matkustin ympäri maailmaa.

Olin opiskellut diplomi-insinööriksi, ollut tutkijana ja hoitanut projekteja Nokialla. Sain sitten työpaikan, joka näytti unelmien täyttymykseltä kunnes raaka realiteetti iski. Se on myyntityötä, jota en osannut ollenkaan enkä ollut koskaan edes kuvitellut sellaista tekeväni.

Jouduin selkä seinää vasten. Oli pakko oppia.

Vähitellen opinkin ja sain jopa menestystä. Onnistuin myymään maailmalle moninkertaisesti sen, mitä edeltäjäni oli onnistunut.

Myöhemmin työpaikkahaastattelussa huomasin, että yrityksessä kiinnitettiin tuskin lainkaan huomiota kalleimman tuotteen myymiseen. Kun yritys palkkasi minut, saatoin korjata tilanteen. Ensimmäisen kaupan tein kahdessa viikossa ja kuusinkertaistin tuotteen myynnin vuodessa.

Opin että yrityksissä voi olla piilossa merkittävää hyödyntämätöntä arvoa.

Sitten ryhdyin liikkeenjohdon konsultiksi. Jouduin oppimaan aivan uusia asioita ja taitoja. Opin että huolellisuudella ja ennakkoon suunnittelulla voi nostaa päivittäistavarakaupan myyntiä ja markkinaosuutta moninkertaisesti tavoitteeseen verrattuna. Yksityiskohdilla on suuri merkitys onnistumiseen. Devil is in details pitää paikkansa.

Opin myös johtamisesta paljon. Vedin tiimejä ja huomasin, että ihmiset tekivät merkittäviä tekoja kun esimiehenä toimi reilusti ja vaati tuloksia. Uskon että ihmisen itsensä asettamien rimojen ylittäminen nostaa ihmisen omanarvon tuntoa ja itseluottamusta.

Ihmiset jotka olivat loistavia minun tiimissäni saattoivat epäonnistua perusteellisesti jonkun toisen johtamassa tiimissä. Se oli aina pettymys. Minulta kysyttiin usein mielipidettä ko henkilöistä. Tiesin, että henkilö oli minun tiimissäni loistava, mutta toisessa hän menetti täysin otteensa. Uskon että se johtui tiimien erilaisesta johtamisesta.

Ehkä nuo kokemukset ja opit johtivat mukavaan suosioon myöhemmissä tehtävissä. En vain aina tajunnut itse tilannetta. Vasta kun olin lähtenyt kuulin, että kaikki avainhenkilöt irtisanoutuivat minun jälkeeni siksi, että minä lähdin. Olen ottanut siitä opikseni. Minun vuokseni ei kenenkään pidä päättää omasta tulevaisuudestaan vaan oman itsensä vuoksi.
Olen nyt toiminut päätoimisesti omistamassani Actional Oy:ssä 10 vuotta. Perustin yrityksen kuitenkin jo 20 vuotta sitten.

Tavallaan olen palannut juurilleni. Pidän työskentelystä asiakasyritysten henkilökunnan kanssa eri tasoilla johdosta aina etulinjan myyjiin asti.

Olen huomannut pystyväni huomaamaan pullonkauloja ja tuloksia tuottavia kehittämistoimia helposti. Joskus neuvon vaihtoehdoista. Toisinaan teen itse enkä vain neuvo ja opasta.

Uskon että merkittäviä tulosten parannuksia voi saada aikaiseksi kaikissa yrityksissä. Syynä siihen miksi niitä ei ole vielä tehty on, ettei ole huomattu “piilevää” arvoa. Toisinaan syy on, ettei uskota menestyksen olevan edes mahdollista.

Usein syy on myös se, että johdetaan väärin. Eivät ihmiset anna hyvää vastetta komennoille ja käskyille. Sen sijaan ihmiset kaikkialla nauttivat kun saavat tehtävän, joka venyttää ja opettaa heitä. He saattavat kasvaa ihan silmissä.

Eräässä vaihessa huomasin, että moni muu alallani toimiva piti omia ideoitaan ja ajatuksiaan niin arvokkaina, ettei niitä voi jakaa vapaasti. Minusta se on humpuukia.

Arvokas idea on sellainen, joka on toteutettu. Toteuttamaton on arvoton.

Noista syistä päätin kirjoitella ajatuksiani ja ideoitani vapaasti kenen tahansa käyttöön. Toivon että olen onnistunut. Voit lukea lisää blogistani ja kirjoittamistani oppaista.

Teen kuitenkin työtä. Jos joku haluaa minun tekevän puolestaan tai avukseen niin pyydän sellaisesta työkorvauksen.

Suurin osa asiakkaistani myy ja markkinoi teknologiaa ja asiantuntijapalveluja. Minulla onkin melkoinen kokemus erilaisista keinoista ja menetelmistä toiminnan parantamiseksi. Pystyn nopeasti tunnistamaan mistä kenkä puristaa. Sillä olen pärjännyt hyvin.

Toimeksiantoja minulla on tavallisesti kerrallaan 5-8 kpl menossa. Siksi en voi ottaa suuria hankkeita. Toiminhan yksin. Voin ottaa pienehköjä toimeksiantoja, joiden rinnalla voin tehdä kaikki muut toimeksiannot. Sovin kaikki toimeksiannot myös itse asiakkaani kanssa. Asiakkaani tietää saavansa minut eikä jotain toista.

Pisin toimeksiantoni on nyt jatkunut 8 vuotta.

Käytän paljon aikaani opiskeluun ja ammattitaitoni kehittämiseen. Luen paljon kirjallisuutta ja osallistun kursseille. Olen opiskellut Englannissa ja USA:ssa. Minulla on MBA tutkinto ja olen sertifioitu DiSC valmentaja, Suomen Coaching-yhdistyksen sertifioima coach, olen suorittanut PKT-säätiön tutkinnot EuroBUNT (yritystoiminnan kehittäminen) ja Guideline (strategian kehittäminen).

Olen nyt 58 vuotias ja moni ikäiseni miettii eläköitymistä. Sen sijaan minulle tavoitteena on oppia uutta ja pysyä ajantasalla niin, että voin tehdä työtäni vielä 20 vuodenkin kuluttua.

Toivon että sait kirjoituksestani käsityksen mikä Actional Oy ja minä olemme. Mielelläni vastaan, jos sinulla on kysymyksiä.

Tapaan myös mielelläni. Voit nimittäin kokeilla ilman mitään riskiä, millainen yritykseni ja minä olemme.

Minuun saat yhteyden soittamalla numeroon 040-550 9200 ja lähettämällä s-postia osoitteella heikki.luoma[attä]actional.fi