Yrittämisen ja tekemisen ero – kuinka kääntää yritykset saavutuksiksi
“Yritän tulla aamulla ajoissa töihin” vastasi Marja esimiehelleen, joka moitti Marjaa myöhästymisistä.
Tuleeko Marja jatkossa ajoissa töihin?
Ei tule. Todennäköisesti hän jatkaa myöhästelyä ja sanoo selitykseksi myöhästymisille “minä olen yrittänyt tulla ajoissa töihin”. Mutta ei tullut.
Yrittää ei ole yhtään mitään. Yritä nousta seisomaan! Älä nouse vaan yritä nousta. Mitä on yrittää nousta nousematta? Ei mitään. Joko nouset seisomaan tai et nouse seisomaan. Yrittää nousta seisomaan ei ole olemassa muuten kuin hämärinä sanoina.
Sanoissa “yritän tehdä tuon” ja “teen tuon” on iso ero merkityksessä vaikka on vain pieni ero sanoissa.
Jos olet esimies ja alainen sanoo yrittävänsä, pyrkivänsä tai koettavansa jotakin tiedät, ettei se todennäköisesti toteudu. Jos kysyt asiasta, alainen sanoo yrittäneensä kaikkensa kuten lupasikin. Hän ei luvannut tehdä. Hän lupasi yrittää ja vain yrittää.
Kuuntele mitä ihmiset sanovat myyntikokouksissa, johtoryhmässä ja mitä asiakkaat sanovat asiakaskäynneillä. Yrittämisestä puhuvat tuskin tulevat tekemään sitä mitä yrittävät.
On virhe kirjata “yritys” päätökseksi, koska yritykseksi se jää. Jätä siksi yritykset huomiotta. Sen ne ansaitsevat. Eivät yhtään parempaa.
Älä itse käytä yrittää, pyrkiä tai koettaa tehdä jotakin. Sano “teen sen” äläkä “yritän tehdä sen”.
“Minä teen sen” on hatunnoston arvoista, kultaakin harvinaisempaa, yllättävää ja vakuuttavaa.
Se on ihme. Sanojalla on pyhimyksen sädekehä pään päällä ja muut katsovat sanojaa ihailevasti kysyen mielessään “miten sinä uskalsit? Uskaltaisinko minäkin?”.
Tee se. Älä yritä. Tee.
Aiheeseen liittyviä muita Actionalin Katsauksen kirjoituksia:
Erinomaista tekstiä!
Kiitos kommentista Jani.