Miten tehdä uudenvuodenlupaus ja pitää se
Uudenvuodenlupauksen teko on vuoden vaihtuessa taas ajankohtainen. Vaikka moni tekee uudenvuodenlupauksia niin niiden pitäminen on usein vaikeaa. Tässä jutussa on siitä, mistä lupausten pitämisen vaikeus johtuu ja kuinka helpottaa lupausten pitämistä.
Mitä siis voisi tehdä, jotta lupaukset pitävät paremmin ja, että onnistumisesta tulee itselle hyvä mieli?
Uudenvuodenlupaus eroaa muista lupauksista
Uudenvuodenlupaus eroaa muista lupauksista. Kun töissä lupaus annetaan toiselle henkilölle, kuten esimiehelle, alaiselle, kollegalle tai asiakkaalle, niin uudenvuodenlupaus on yleensä vain itselle annettu lupaus.
Lupauksen pitämiseen liittyvää sitoumusta vahvistaa, jos kertoo lupauksensa jollekin toiselle ihmiselle. Yleensä ihmiset eivät halua menettää ”kasvojaan” rikkomalla lupauksensa, joten muille kertominen asettaa rikkomiselle yhden esteen.
Lupauksen kertominen toki panee lupauksen antajan likoon. Jos kertomisen miettii ennalta, ennen lupauksen päättämistä, miettii luultavasti tarkemmin sen, mitä uskaltaa luvata ja mikä olisi liikaa luvattu.
Luvataan liikaa
Lupauksen tekemisen aikaan asiat näkee helposti ruusuisena. Tunne voi olla kaikkivoipaisuus ja optimismi. Lupaus ja toive sekoittuvat keskenään ja annetusta lupauksesta tuleekin suurempi kuin mitä käytännössä ehkä pystyy toteuttamaan. Lupaus onkin oikeasti toive ja unelma, mitä voisi olla, mutta ei ole.
Entä jos miettii ennalta, että miten lupauksen lunastus on mennyt pieleen ja sitten miettii kuinka pysyy lupauksessa, vaikka asiat menisivätkin jollain tavalla pieleen? Lupauksesta tulee realistisempi ja toteutuskelpoisempi. Onko riski, että lupaus unohtuu, tai siitä luopuu jossain tietyssä tilanteessa?
Mainehaitta jonka vain itse tietää
Jättämällä lupauksensa lunastamatta saa töissä äkkiä epäluotettavan henkilön maineen. Sen toki voi korjata tekemällä lupauksia ja pitämällä lupaukset.
Lupaukset itselle, jollainen uudenvuodenlupauskin on, ei aiheuttaa pahemman mainehaitan. Nimittäin oma maine kärsii kärsii lupaajan omissa silmissä. Kuka sen paremmin tietäisi, että on pettänyt lupauksensa kuin lupaaja itse. Lupauksen lunastamatta jättäminen jättää haavan, aiheuttaa pettymyksen omaan itseensä ja heikentää itseluottamusta. Tiedämme syvällä sisimmässämme, kuka lupauksen oikeasti rikkoi, mutta pyrimme peittämään sen itseltämme ja muilta.
On hyvä luvata sellaista, minkä oikeasti voi pitää, mutta joka vaatii vaivaa. Vaivattomasta asiasta ei saa henkistä palkintoa vaan asiasta, jonka eteen näkee vaivaa, joka tuntuu itsestä, että yrittää kaikkensa. On siis vaivattava itseään lupauksen pitämiseksi ja samalla tunnistettava itsensä niin hyvin, että lupaa sellaista, jonka pitäminen on mahdollista omin voimin.
Ylikuormitus rikkoo lupauksen
Nobelisti Kahnemanin tutkimusten mukaan henkinen ylikuormitus saa aikaan, että ihmiset luopuvat päätöksistään. Syy on se, että päätöksessä, kuten uudenvuodenlupauksessa pysyminen edellyttää henkistä energiaa, jota ylikuormituksessa puuttuu, jolloin seurauksena on retkahtaminen. Tahdonvoima katoaa.
Sanotaan, että joku syö murheisiin. Murheet ylikuormittavat henkisesti ja laihduttaja sortuu syömään.
Lupauksen pitämistä auttaa, että suojelee itseään henkiseltä ylikuormitukselta. Suojelu voi merkitä sitä, että jättää tietoisesti asioita huomioimatta. Kaikkiin ulkoa tuleviin impulsseihin ei tarvitse reagoida.
Kaikki tai ei mitään -ongelma
Kaikki tai ei mitään -ongelma on sitä, että kun lupauksen täydellinen toteutus vaarantuu, alkaa tuntua vaikealta, tai epätodennäköiseltä, niin luovuttaa kokonaan. Silloin valitsee vaihtoehdon ei mitään ja syynä on se, ettei pääse täydelliseen tulokseen.
Kaikki tai ei mitään esimerkki on, että jos lupaus oli juosta 10 km lenkki joka viikko ja sitten käy niin, että yhdellä viikolla on huono ilma, ei haluta mennä juoksemaan koko 10 km:n matkaa, ei mene edes 2 km:n kävelylle, luovuttaa eikä juokse seuraavallakaan viikolla 10 km:ia vaikka on hyvä ilma.
Mutta jos koiranilmalla lähtee edes 2 km:n kävelylle, niin se lisää todennäköisyyttä, että seuraavalla viikolla juoksee 10 km lenkin kun ilma on mainio. Se on ns sekä että -ratkaisu. Sekä 2 km:n kävely, että 10 km juoksu käy.
Vähän on aina parempi kuin ei mitään. Kun lupauksen lunastus jää suunnitelmasta jälkeen on parempi edetä pieni matka kuin lopettaa matkanteko kokonaan.
Lupaa jotain hyvää
Moni lupaus on sen luonteinen, että lupaaja päättää lopettaa jonkun asian tekemisen. Esimerkiksi lopetan tupakoinnin ja lopetan syömästä liikaa. Lopettaminen vie kuitenkin aina ajatuksen siihen asiaan, mitä on lopettamassa, jolloin tupakka ja ruoka ovat jatkuvasti mielessä.
Toinen näkökulma on se mihin pyrkii. Kun pyrkimys on terveelliset elämäntavat, voi nähdä oman tulevaisuutensa terveenä ja hyvinvoivana. Sellainen vetää puoleensa.
Siis millainen on se ihminen, joka lupauksen toteuttamisen seurauksena kasvaa? Pitämällä se mielessä, auttaa pitämään lupauksensa toteutuksen kivikkoisella tiellä.
Sääntö ja liipasin lupausten tueksi
Tehtyjen lupausten toteuttamista voi auttaa itse itselleen asetetuilla säännöillä. Laihdutuslupauksen tekijän sääntö voi olla esimerkiksi en syö jälkiruokaa, tai en ota toista lautasellista, tai en syö klo 18.00 jälkeen. Matkan aikana saattaa käydä niin, että rikkoo omaa sääntöään. Silloin on oltava armollinen ja palattava takaisin säännön noudattamiseen.
Sääntö voi olla muotoa, että aina kun tapahtuu tietty asia, niin teen tietyllä tavalla. Esimerkiksi aina kun jokin asia alkaa ärsyttää, rauhoitun 10 sekuntia ennen kuin sanon mitään. Ns liipasin laukaisee tietyn käyttäytymisen. Jos kahvin yhteydessä tekee mieli tupakkaa niin se voi olla liipasin sille, että tekee jotain muuta. Syö vaikka hedelmän!
YLE:llä on kirjoitus, jossa on monen henkilön neuvoja uudenvuodenlupauksen tekemiseen ja pitämiseen. Neuvot ovat osittain myös ristiriitaisia. Lue ne tästä: Miten pidät uudenvuodenlupauksesi – tai jätät sen tekemättä? Kokosimme vinkit yhteen
Muita aiheeseen liittyviä Actionalin Katsauksen artikkeleita:
Kommentit
Miten tehdä uudenvuodenlupaus ja pitää se — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>