Etusivu » Johtaminen ja coaching » Miten pitkä aikajänne työhösi kuuluu kertoo asemasi organisaatiossa

Kommentit

Miten pitkä aikajänne työhösi kuuluu kertoo asemasi organisaatiossa — 6 kommenttia

  1. Onkohan monenkaan myyjän riffiä tuunattu asiakkaan aseman mukaan? Tai tuunaakohan kukaan myyjä riffiään asiakkaan mukaan mitenkään ylipäätään?

    • Ihan mielenkiintoisia kysymyksiä Ari. Pistää miettimään olisiko aikajänteellä käyttöä. Aseman mukaan viritellään tai pitäisi viritellä kun tavoitellaan tietyllä organisaation tasolla ja tietyssä tehtävässä olevaa päättäjää.

  2. Mielenkiintoinen näkökulma. Mieleen tulee muutama kysymys.
    1. Paljon kahden tason välillä pitäisi olla eroa aikajänteissä?. Jos henkilö on vaativissa asiantuntijatehtävissä jossa aikajänne on kaksi vuotta ja yläpuolella on neljä tasoa toimitusjohtajaan niin millä aikajänteellä hänen pitäisi toimia. Toisin päin jos toimistujohtaja operoi 3 – 5vuoden aikajänteellä niin onkaan viidennen tason aikajänne.
    2. Mitä tapahtuu matriisissa jossa usein kahden kahden matriisissa horisontaalisti samalla tasolla olevan solmun sijainti vertikaalissa ei ole yhtenevä?

    • Kiitos paljon Olli kommentoinnista. Pienet yritykset, mikroryritykset yleensä toimivat lyhyellä aikajänteellä. Toimitusjohtaja ja yrityksen omistaja toimii yhtä pitkällä aikajänteellä kuin työntekijät. Ensimmäinen vaihe yrityksen kasvussa on, että syntyy uusi taso, jossa aikajänne on työntekijöitten aikajännettä pidempi. Kun alimman tason aikajänne on kolmeen kuukauteen asti on ensimmäisen esimiehen aikajänne 3-12 kuukautta. Organisaation edelleen kasvaessa syntyy tarve vielä pidempään aikajänteeseen, 1-2 vuotta ja suurissa organisaatiossa johdolla on vielä pidempiä aikajänteitä. Aikajännetasojen määrä riippuu organisaation koosta. Pienessä yrityksessä ei ole sama tarve kuin suuressa. Tärkeää yrityksen kasvussa on, että uusi taso synnytetään, mikä tarkoittaa, että joku vastuutetaan huolehtimaan pidemmän aikavälin tuotoksista. Aikajänteet tulevat alkuaan Elliot Jaquesilta, kuten Mika Parikka kertoikin.

      Alaisten eri pituiset aikajänteet aiheuttavat vaikeuksia alaisten johtamiseen.

      Matriisissa voisi määritellä ensisijaisen organisoitumisen, mikä määrittää johtamisen, esimiestyön, velvollisuudet ja toissijainen organisoituminen, joka määrittää toimintojen väliset tilivelvollisuudet ja valtuudet.

  3. Tämä on ollut lempiaiheitani viime vuosina. Kanadalainen (edesmennyt) psykologi ja liikkeenjohdon konsultti Elliott Jaques on kirjoittanut teorian nimeltä Stratified Systems Theory ja useammankin kirjan. Suosittelen lukemaan Requisite Organisation-nimisen kirjan, herättää varmasti ajatuksia (siinä mm. sidotaan aikajänne ja palkkakysymys tutkitusti ihmisten hyväksymällä tavalla toisiinsa). Ohessa linkki lyhyeen esittelyyn:
    http://www.browningleadershipmodel.org/Stratified_Systems_Theory.pdf

    • Terve Mika! Pitkästä aikaa.

      Elliot Jaquesin esittämiä ajatuksia (ja muidenkin) on soveltanut kanadalainen Ronald G. Capelle, joka on kirjoittanut kirjan Optimizing Organization Design. Kirja on varsin uusi, tältä vuodelta. Siinä on yritysesimerkkejä ja tutkimustuloksia. Suosittelen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>