Miksi apua on niin vaikea pyytää?
Eräs asiakkaani sanoi, että ne, jotka eniten apua tarvitsisivat vähiten sitä haluavat. Siinä on ehkä perää ainakin osittain. Apua pyytävät ja sitä saavat pärjäävät luultavasti paremmin. He eivät jää yksin ongelmiensa kanssa.
Jos ajattelet niitä tilanteita, joissa sinulta on pyydetty neuvoa niin todennäköisesti et menettänyt kunnioitustasi neuvon pyytäjää kohtaan. Me haluamme tulla nähdyksi avun antajina ja antamalla muiden auttaa saa heidät tuntemaan itsensä paremmiksi.
Pyytämättä tarjottu apu on kuitenkin kiusallista. Me emme halua, että muut ajattelevat, että me tarvitsemme apua. Ihmiset välttelevät henkilöä, joka pyrkii muuttamaan heitä varsinkin, jos hän sanoo haluavansa vain auttaa.
Meidän tulee voida itse päättää milloin ja missä asiassa me apua tarvitsemme.
Miksi apua on niin vaikea pyytää? Manfred Kets de Vries kertoo havaitsemiaan syitä.
Ihmiset ovat huolissaan siitä miltä he näyttävät muiden silmissä. He välttävät avun pyytämistä, koska pelkäävät, että muut pitävät heitä epäpätevinä tai muuten huonoina. He pyrkivät tekemään kaiken itse.
Joillakin ihmisillä on huijarisyndrooma, mikä tarkoittaa, että he eivät itse usko olevansa niin hyviä kuin he haluaisivat muiden uskovan. Vaikka pelko on usein katteetton he pelkäävät paljastuvansa huijariksi, jos he pyytävät apua.
Niiden on vaikea pyytää apua, joiden omakuvassa korostuu riippumattomuus muista. He ovat ikäänkuin yksinäisi susia, jotka kokevat, että heidän on itse yksin tehtävä kaikki. Heillä voi olla tiimityössä vaikeuksia.
Pelko siitä, että avunpyyntö torjutaan on joillekin este. He ottavat torjunnan henkilökohtaisesti tajuamatta, että avusta kieltäytyjällä voi olla kieltäytymiseensä monia syitä. Torjutuksi tulemisen pelosta myös osa myyjistä vältelee uusien mahdollisten asiakkaiden kontaktointia.
Jotkut eivät pyydä apua, koska he eivät halua vaivata muita. He ikäänkuin suojelevat muita kuvittelemiltaan rasituksilta eivätkä huomioi omia tarpeitaan. Osa ajattelee, etteivät he edes ansaitse apua. Heistä he eivät ole avun arvoisia.
Monilla avun pyyntöä välttelevillä on vaikeuksia itsetunnon kanssa. He ovat hyvin itsekriittisiä, eivätkä välttämättä tiedä missä asiassa he apua tarvitsisivat. Palaute voi auttaa heitä tunnistamaan kohteet, joissa he tarvitsevat apua.
Organisaatioiden kulttuuri vaikuttaa siihen miten helposti apua pyydetään ja apua annetaan. Se kuinka esihenkilöt suhtautuvat avun antamiseen ja sen pyytämiseen on tärkeä signaali kaikille muille.
Jos esihenkilöt kertovat, että apua on pyydettävä kun apua tarvitsee, niin avun pyytämisestä tulee sallitumpaa. Se vaikuttaa mm siten, että ihmiset kokevat, etteivät he ole täysin yksin ongelmansa kanssa. He voivat saada tarvittaessa apua muilta. Ihmiset voivat myös ottaa suurempia riskejä kun he eivät kanna täysin yksin riskien toteutumisen seurauksia.
Esihenkilöt voivat arvioida miten hyvin alaiset pyytävät apua. Moitteen paikka on kun henkilö ei selviydy tehtävästään eikä silti pyydä apua keneltäkään, joka voisi auttaa. He piilotteleva omia tarpeitaan, minkä johdosta projektit voivat epäonnistua.
Avun pyytäminen on yksi asia. Toinen asia on avun antaminen. Antaessaan alaisilleen tehtäviä voi esihenkilö kertoa, että hän voi auttaa, jos alainen kertoo miten ja missä asiassa hän apua kaipaa. Esihenkilön ei kuitenkaan pidä sortua tekemään alaisen työtä alaisen puolesta. Se ei ole apua.
Kun avun pyytäminen ja sen saaminen ovat organisaation kulttuuriin kuuluvia ominaisuuksia niin sillä on myönteinen vaikutus organisaation ilmapiiriin ja tuloksiin. Organisaatiossa työskentelyhän on enemmän tai vähemmän yhteistoimintaa, mitä avun pyytäminen ja sen antaminen edistää.
Avun pyytämisen ja sen antamisen kulttuurissa on vahvempi luottamus ja psykologinen turvallisuus. Tällöin ihmiset myös helpommin hyväksyvät korkeammat tavoitteet tietäessään, että tarvittaessa he saavat apua muilta.
Aiheeseen liittyviä muita Actionalin Katsauksen artikkeleita:
Kommentit
Miksi apua on niin vaikea pyytää? — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>