Johtajan ammatillinen luottamus ja sen rakentaminen
Toimitusjohtajalle muiden luottamus on elintärkeä. Hänen on ansaittava hallituksen, organisaation muun johdon ja työntekijöiden luottamus.
Muiden on voitava luottaa siihen, että toimitusjohtaja kykenee johtamaan organisaatiota tuloksellisesti.
Kun hallitus menettää luottamuksen toimitusjohtajaan hallitus ei luota toimitusjohtajan kykyyn johtaa organisaatiota tuloksellisesti.
Syntyy luottamuspula, jota seuraa toimitusjohtajan potkut.
Myös muun johdon ja organisaation henkilöstön on luotettava, että toimitusjohtaja osaa johtaa organisaatiota menestyksekkäästi.
Kun luottamusta on, muut organisaation johtajat ja henkilöstö seuraavat toimitusjohtajaa.
- Luottamusta herättää tosiasioiden tunnustaminen. Ihmiset eivät seuraa henkilöä, jonka kokevat olevan pihalla kuin lumiukko. He seuraavat toimitusjohtajaa, jolla asiat ovat hallussa.
- Luottamusta herättää, että tekee kuten saarnaa. Tyhjä puhe heikentää luottamusta.
- Luottamusta herättää toimitusjohtajan optimismi vaikeuksien edessä. Vaikeuksien edessä epätoivoinen toimitusjohtaja heittää hyvästit johtajuudelleen. Ei kukaan seuraa epätoivoista.
Tärkeintä toimitusjohtajalle on säilyttää kaikissa olosuhteissa muiden luottamus siihen, että hän kykenee ja pystyy johtamaan organisaatiota menestyksellisesti.
Organisaation vahva keskinäisen luottamuksen ilmapiiri merkitsee, että energiaa on käytettävissä enemmän työtehtäviin kuin epäluottamuksen ilmapiirissä, jossa energiaa kuluu asioiden peittelyyn.
Luottamukseen liittyy riski ja riippuvuus
Luottamus määritellään usein henkilön haluksi altistua riskeille suhteessa luotettavaan henkilöön. Luottava henkilö ottaa riskin, koska toisen toimintaa ei voi täysin etukäteen arvioida eikä kontrolloida.
Luottamus on uskoa toisen henkilön sanoihin ja tekoihin, ettei luottamuksen kohde ainakaan tahallisesti teoillaan vahingoita tai tuota harmia luottajalle.
Epäluottamus on halua suojata itseä toisen toiminnalta ja sen aiheuttamilta riskeiltä mm olemalla paljastamatta toiselle asioita, jotka voivat aiheuttaa henkilölle vaaraa.
Luottamuksen ja epäluottamuksen ollessa vähäistä tai puuttuessa on suhde välinpitämättömätön. Osapuolet eivät ole toisistaan riippuvaisia ja tarvetta luottamukselle ei ole. Työelämässä pomon ja alaisen kesken on epäsymmetrinen riippuvuussuhde, koska pomolla on alaista enemmän valtaa.
Luottamus riippuu asiayhteydestä. Ihmiset voivat luottaa toiseen henkilöön ammatillisesti, mutta ovat luottamatta samaan henkilöön henkilökohtaisissa asioissaan.
Luottamus organisaation johtamiskäytäntöihin
Toimitusjohtajan luomat ja ylläpitämät johtamiskäytännöt vaikuttavat luottamukseen toimitusjohtajaa kohtaan. Tällaisia johtamiskäytäntöjä ovat mm johtamisen johdonmukaisuus ja ennakoitavuus, henkilöstön kohtelun oikeudenmukaisuus ja organisaation suunnan ja tavoitteiden määrittäminen.
Johdomukainen ja ennakoitava johtaminen merkitsee johdettaville varmuuden kasvamista tulevaisuuden suhteen ja riskin vähenemistä, mikä lisää luottamusta. On mm johdonmukaista ja ennakoivaa sopia hankkeen seuraavat vaiheet edellisen vaiheen jälkeen.
Johdettavat arvioivat johtajan oikeudenmukaisuutta sen mukaan miten johdonmukaisesti hän palkitsee ja rankaisee johdettavia hyvästä ja huonosta käytöksestä.
Epäoikeudenmukaisuuden tunne voi olla vahva. Analysoin eräässä yrityksessä myyntitoiminnan tilaa ja eräät myyjät pitivät myyntipalkkiojärjestelmää yrityksen kannalta epäoikeudenmukaisena vaikka myyjät hyötyivät korkeista myyntipalkkioista.
Oikeudenmukaisuuteen vaikuttaa huolehtiminen henkilöstön välisistä käyttäytymissäännöistä. Millainen käytös on sallittua ja millainen on kiellettyä?
Henkilöstön mukautumiskykyä muuttuneisiin olosuhteisiin, itseohjautuvuutta, oppimista ja avointa rehellistä vuorovaikutusta edistävä johtaminen vahvistaa henkilöstön käsitystä johtajan kyvykkyydestä ja hyväntahtoisuudesta, mikä vahvistaa luottamusta johtajaa kohtaan.
Johtajan kyvykkyyttä ilmentää taito asettaa toiminnalle vakuuttava suunta.
Toimitusjohtajan osoittaman suunnan aikajänteen on oltava pidempi kuin johtoryhmän jäsenten aikajänne. Jos aikajänteet ovat yhtä pitkiä, ei toimitusjohtaja anna suuntaa johtoryhmän jäsenille. Johtoryhmän jäsenten osoittaman suunnan aikajänne on oltava heidän alaistensa aikajännettä pidempi luodakseen suunnan alaisille.
Toimitusjohtajan aikajänteen pituuteen vaikuttaa organisaation koko siten, että tarvittava aikajänne on pidenpi suurissa organisaatioissa kuin pienissä organisaatioissa, koska organisaatiokerroksia on isossa enemmän kuin pienessä.
Epäluottamus johtamiskäytäntöihin heijastuu aikaa myöten epäluottamuksena itse johtajaa kohtaan.
Johtajana kyvykäs lisää luottamusta itseään kohtaan
Kyvykkyyttä arvioidessa henkilö tarkastelee johtajan pätevyyttä, taitoja ja osaamista ja muodostaa niiden perusteella käsitystä johtajan luotettavuudesta.
Johtajan kyky tarjota henkilöstölle haastavia, selkeitä ja merkittäviä tehtäviä ja tavoitteita lisää luottamusta johtajaa kohtaan. Johtajan luotettavuuteen vaikuttavat työn suunnittelu, resurssien kohdistaminen ja keskeisistä käyttäytymissäännöistä huolehtiminen.
Lisäksi johtajan luomat ja ohjaamat toimintatavat, jotka edesauttavat henkilöstön mukautumiskykyä, itseohjautuvuutta ja oppimista sekä avointa kommunikointia, vahvistavat käsitystä johtajan kyvykkyydestä ja hyväntahtoisuudesta ja sitä kautta edelleen vaikuttavat luottamukseen.
Luottamuksellisessa ilmapiirissä henkilöstö ei koe uhaksi jäsenten välisiä konflikteja, kyseenalaistamista, ongelmista keskustelua tai virheiden tekemistä ja myöntämistä.
Johtajan hyväntahtoisuus, rehellisyys ja vastuullisuus luottamuksen rakentamisessa
Hyväntahtoisuutta on luottamuksen kohteen halu tehdä hyvää luottajalle oman edun tavoittelun sijaan. Jos luottamuksen arvioija päätyy tulokseen, että johtaja tavoittelee omaa etua, ei luottamusta synny.
Hyväntahtoisuutta osoittavat alaisten kannustaminen ja auttaminen, uskon osoittaminen alaisten osaamiseen ja onnistumisen toivominen alaisille. Henkilöstön ongelmanratkaisukykyjen ja vaikutusmahdollisuuksien tukeminen edistää kuvaa hyväntahtoisesta johtajasta.
Käsitykseen johtajan rehellisyydestä liittyy sekä johtajan johdonmukainen periaatteiden noudattaminen että alaisen tulkinta näiden periaatteiden moraalisuudesta. Johtajan rehellisyyttä kuvaa henkilöstön tasa-arvoinen kohtelu, suoraan puhuminen ja lupausten pitäminen sekä käytös, joka osoittaa vilpittömyyttä ja korkeita eettisisiä periaatteita.
Alaiset arvioivat rehellisyyttä johtajan puheiden ja toimien yhdenmukaisuuden perusteella.
Vastuullisuus on sisäistä halukkuutta ottaa vastuu työprosessista ja sen tuloksista. Esimerkiksi toimitusjohtaja ottaa vastuun johtamisjärjestelmästä ja myyntijohtaja ottaa vastuun myynnin prosessista siirtämättä vastuuta alaisille. Vastuullisuutta osoittavia johtajia pidetään luotettavina. Vastuullisuutta on kun on oma nahka pelissä.
Läheisyys lisää luottamusta
Henkilöiden välinen läheisyys vaikuttaa henkilöiden keskiseen luottamukseen. Säännöllisessä vuorovaikutuksessa olevan alaisen ja lähiesimiehen kesken syntyy toisenlainen luottamussuhde kuin etäiseen ylimpään johtoon.
Johtaja voi rakentaa läheisyyttä tietoisesti paljastamalla itsestään piirteitä ja ominaisuuksia, jotka osoittavat inhimillisyyttä. Paljastamalla omaa haavoittuvuuttaan luo luottamusta itseensä kunhan paljastettu ”vika” ei ole kohtalokas johtajana onnistumiselle.
Läheisyydessä epäonnistuvaa johtajaa pidetään teknokraattina.
Luottamuksen rakentaminen
Luottamus on asiayhteydestä riippuvaa eivätkä ihmiset luota toiseen henkilöön kaikissa mahdollisissa asioissa. Organisaation johtamisessa oleellista on kehittää työn tekemiseen liittyvää luottamusta, jossa henkilöt ovat toisistaan riippuvaisia.
Luottamuksen rakentamiseksi on johtajan tehtävä aloite.
Epäluottamuksen ilmapiirissä henkilöt ovat toisistaan riippuvaisia, mutta eivät luota toisiinsa. Silloin johtajan on ryhdyttävä luottamuksen arvoiseksi.
Välinpitämättömässä ilmapiirissä ihmiset ovat toisistaan riippumattomia, jolloin luottamukselle ei ole tarvetta. Tällaisia suhteita on usein organisaation osien kesken ja puhutaan siiloutumisesta. Silloin johtajan on luotava riippuvuussuhteet ja edistettävä suhteiden muodostumista luottamuksellisiksi.
Luottamusta edistää voimakkaasti koetun vaikeuden voittaminen yhdessä.
Aiheeseen liittyviä muita Actionalin Katsauksen kirjoituksia:
Kommentit
Johtajan ammatillinen luottamus ja sen rakentaminen — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>