4 syytä miksi johdon päätökset eivät toteudu
Kun organisaatiossa tehdään päätöksiä, joita ei saada toteutettua, on se merkki siitä, että päätöksenteossa on parantamisen varaa.
Nykyaikana puhutaan nopeasta muutoksesta. On kiire. Ei ole aikaa. On päätettävä nopeasti, että pääsee päättämään seuraavasta asiasta nopeasti.
Päätetään lonkalta, kysytään vasta jälkeenpäin, mikä tekee erittäin huonoa päätöksenteon laadulle.
Seuraavien neljän syyn olen havainnut vaikuttavan siihen miksi johdon päätökset toteutuvat huonosti.
- On epäselvää mitä päätöksellä tavoitellaan
- Päätöstä tehtäessä ei ole vaihtoehtoja
- Päätöstä ei toteuteta loppuun saakka ennen uutta päätöstä
- Päätöksiä ei valmistella tarpeeksi
On epäselvää mitä päätöksellä tavoitellaan
Kun päätöksellä ei ole tavoitetta on aivan sama mitä päätetään. Kun ei tiedä mitä seurauksia haluaa niin mikä päätös tahansa tulee mahdolliseksi. Ilman tavoitteen asettamaa asiayhteyttä, päätöksen vaikutusta tavoitteen saavuttamiseen ei voi arvioida.
Johtaako päätöksen toteutus tavoitteeseen vai ei on kysymys, johon on syytä pyrkiä vastaamaan. Esimerkiksi: onko tavoite parantaa asiakastietojen hallintaa vai ostaa CRM-järjestelmä?
Päätöksen tavoite on hyvä kirjoittaa lauseeksi, koska muuten melko varmasti joku käsittää tavoitteen eri tavalla kuin muut.
Kysymys on: mihin päätöksellä pyritään?
Päätöstä tehtäessä ei ole vaihtoehtoja
Jos lähdetään päättämään vaihtoehdottomasti, on se hälytyssignaali. Samaan tavoitteeseen voi pyrkiä monella keinolla ja jos vain yksi keino tulee kysymykseen, kannattaa tarkistaa onko muita vaihtoehtoja edes harkittu.
Päätöksen tavoite on myös kriteeri, jolla eri vaihtoehtoja arvioidaan. Kun halutaan nostaa myyntiä, voi vaihtoehtoina olla mm
- myyjien määrän lisääminen
- myyjien koulutus
- tuotteiden parantaminen
- CRM-järjestelmän käyttöönotto
- ulkopuolinen coach ja monia muita.
Ihmiset helposti alitajuisesti lukitsevat ajatuksensa yhteen tiettyyn ratkaisumalliin. Esimerkiksi haluamme nostaa myyntiä ja olemme jo alitajuisesti päättäneet, että keino on myyntitiimin ilmapiirin parantaminen ja teemme päätöstä siitä, miten parannamme ilmapiiriä.
Kysymys on: mitä muita vaihtoehtoja on?
Päätöstä ei toteuteta loppuun saakka ennen uutta päätöstä
Asia, joka tuntuu tänään tärkeältä, ei usein ole tärkeä enää huomenna. Asioita voi jättää tekemättä ilman, että kukaan huomaisi mitään.
Päätös, jota ei toteuteta loppuun saakka, kuormittaa turhaan organisaatiota. Jos toteutumattomat päätökset muodostuvat tavaksi niin organisaatio oppii olemaan toteuttamatta päätöksiä. Henkilöstö oppii, ettei päätöstä tulla viemään loppuun saakka. Ihmiset eivät edes aloita toteutusta.
Päättämättömyys on usein hyvä päätös. Silloin jätetään päättämättä uusia asioita kunnes edelliset päätökset on toteutettu kunnolla.
Kysymys on: mitä on tehtävä, jotta päätös saadaan toteutettua?
Päätöksiä ei valmistella tarpeeksi
Kiireestä johtuen päätöksiä saatetaan runnoa läpi ajatuksella päätös on tehtävä juuri nyt, vaikka päätöstä koskeva asiayhteydet, nykytilanne ja tavoitteet, ovat hämärät.
Jotku myyjät käyttävät myynnissä kiirettä hyväkseen puristaaksen asiakkaalta päätöksen juuri nyt tässä paikassa, mutta samaa aikapainetta käytetään myös organisaatioiden sisäisten päätösten tekemisessä, mikä voi tuottaa huonoja päätöksiä.
Kiireestä johtuvaa painetta helpottaa kun tietää, koska päätös on oltava valmis. Määräaika antaa lisää aikaa. Onkin hyvä kysyä mihin mennessä päätös on tehtävä.
Kun määräaika on tiedossa voi järkeä käyttäen kerätä päätöksen asiayhteyteen liittyvät faktat.
Intuitiivista, vaistomaista ja tunteellista päätöksentekoa vastaan voi taistella keräämällä faktat, asettamalla päätöksenteolle kriteerit, keskustelemalla muiden kanssa, jotka leikkaavat pahimmat särmät, ja tarkastelemalla päätöksen vaikutuksia pidemmällä tähtäimellä.
Kysymys on: mitä päätettävästä asiasta ja sen asiayhteydestä tiedetään?
Aiheeseen liittyviä muita Actionalin Katsauksen artikkeleita:
Kommentit
4 syytä miksi johdon päätökset eivät toteudu — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>